”Sveriges Radio (SR) förolämpar alla hörselskadade genom att inte texta eller teckenspråkstolka Sommar i P1. Public servicebolagets beslut är felaktigt och dumt” skrev i veckan människorättsjuristen Anna Quarnström – vår och HRF Stockholms ordförande –  på DN Åsikt.

Årets sommarvärdar. Foto: Beatrice Lundborg

Charlotta Sjölander, själv hörselskadad, har startat en Facebook-grupp där hon och många andra började tillgängliggöra sommarprogram för hörselskadade genom transkriberingar och teckenspråkade versioner av programmen. Initiativet växte snabbt och helt plötsligt kunde den som längtat efter att få ta del av enskilda program få det.

Unga Hörselskadade krävde i en debattartikel i Aftonbladet att SR fortsättningsvis skulle stå för detta. SR hävdade i en replik att de inte kan göra programmet tillgängligt och hänvisade till upphovsrättsbestämmelser såväl som tekniska svårigheter. Ett svar som inte bara är felaktigt, utan förolämpande dumt. – Man avtalar om saken.

”Det handlar faktiskt bara om att vilja förändra och förbättra. Att vilja vara en angelägenhet för alla. För mig är det obegripligt att SR saknar den viljan” avslutar Anna Quarnström.

Insändaren i sin helhet (DN:s webb)

På sidan finns även SR:s svar, samt läsarkommentarer

Uppdatering 19 augusti: Anna Quarnströms replik på SR:s svar

Repliken i PDF för dem som inte kan läsa den på DN:s webb