Det saknas idag kunskap om hur elever med funktionsnedsättning har det i skolan. Vår rapport ”Så funkar skolan!” har kartlagt situationen.
Tillsammans med Tranströmerbiblioteket bjuder vi nu in till samtal. Medverkande är utbildningsnämndens ordförande Tina Kratz (V) samt oppositionsborgarråden Jan Jönsson (L) och Andrea Hedin (M). Moderator: Gabriella Ahlström, journalist.
För att försäkra dig om en plats i publiken bokar du via biblioteket.stockholm.se/evenemang/forum-funktionsratt-skolan-1
För hjälp med bokning, ring bibliotekets kundtjänst på telefonnummer 08-508 30 900. Drop-in-platser finns också.
Tillgänglig entré samt angöring för färdtjänst finns på Medborgarplatsen 6.
Deltagare som behöver skrivtolk, teckenspråkstolk eller ledsagare bokar dem själv.
Bakgrund
Funktionsrätt Stockholms stad har genomfört en enkätundersökning som riktat sig till föräldrar i Stockholms stad som har barn med funktionsnedsättning. Vi har vänt oss till våra medlemsföreningar och deras medlemma och även samtliga skolor i Stockholms stad för att få hjälp med att sprida enkäten.
Urval av slutsatser
Behov av kompetensutveckling
Vår rapport visar att en stor andel av våra respondenter inte anser att skolan har den kompetens som behövs för att kunna ge stöd till elever med funktionsnedsättning. Men kunskapen finns ju uppenbarligen på enskilda skolor. De flesta skolor och lärare tillägnar sig dock inte detta.
Bristande statistik
Elever med funktionsnedsättning är till stora delar osynliga i den statistik som tagits fram av offentliga aktörer. Av omsorg om elevernas integritet har man avstått att ställa frågor om vilka funktionsnedsättningar elever har. Vår mening är att det måste gå att göra sådana undersökningar och att det kan vara en större kränkning mot dessa elever att inte ta reda på hur de har det i skolan jämfört med att fråga om deras funktionsnedsättningar.
Utanförskap
Vår enkät visar att utanförskap och ensamhet i skolmiljö är utbredd hos barn och unga med funktionsnedsättning. Detta beror såklart av flera faktorer, men något man tydligt kan utläsa är att den fysiska tillgängligheten skapar stora hinder. Det står klart att staden behöver kartlägga både skolgårdar, parklekar och förskolegårdar utifrån ett funktionshinderperspektiv.
Fritt skolval för vem?
Rapporten visar att över hälften av de som svarat har blivit uppmanade att byta skola. Elever som trots att de, som alla andra, har rätt till stöd eller de anpassningar de behöver för att kunna utvecklas och uppnå kunskapsmålen, skyfflas runt medan terminerna går. Rapporten visar vidare att arbetsmiljön i skolan är dålig och att elevens situation i skolan drabbar hela familjen. Konflikter mellan skolan och vårdnadshavare är vanliga. Om vi skulle beskriva det funktionsnedsatta barnets situation i arbetsmiljötermer så skulle många befinna sig i en miljö som inte skulle accepteras. Vår undersökning ger en bild av att när det barnet försvinner så tycker skolan att problemet är löst. Det fria skolvalet leder alltså till att skolan kan värja sig från elever med funktionsnedsättning.
Rapporten i sin helhet hittar du på vår hemsida www.funktionsrattstockholm.se/om-oss/intressepolitik/rapporter/