Sidan är under uppbyggnad
2024
Trafiknämndens funktionshindersråds agerande bidrog till att det inte blir en arbetstunnel i Rålambshovsparken
Rådet tog ställning mot att en servicetunnel som ska serva utbyggnadens av tunnelbanan till Älvsjö skulle anläggas i norra delen av Rålambshovsparken. Det skulle i praktiken innebära att personer med funktionsnedsättning skulle bli helt utestängda från parkområdet. Frågan hanterades av Region Stockholm som ansvarar för kollektivtrafiken men det är staden som äger frågan om mark- och detaljplanering. I maj kom det glädjande beskedet att det inte blir en arbetstunnel i parken utan att den i stället förläggs i Lindhagensrondellen, en plats som inte har samma negativa tillgänglighetskonsekvenser och en mer begränsad miljöpåverkan. Rådets skrivelse samt mobilisering från Funktionsrätt Stockholms stad, DHR och SRF, som skrev en gemensam skrivelse i ärendet, bidrog till framgången.
Det gemensamma funktionshindersrådet för Norra Innerstaden och Kungsholmen fick gehör för krav på dietist i gruppbostäder
Nu har funktionshindersrådet Norra Innerstaden-Kungsholmen via inspel till verksamhetsplanen 2024 fått stöd för sitt krav att öka insatserna för bättre hälsa i stadsdelarnas gruppbostäder. Konkret föreslog rådet att en dietist skulle knytas till gruppbostäderna för att råda och utbilda personal och boende hur man med rätt kost och motion uppnår bättre hälsa.
Rådets föredragning för förvaltningarnas tjänstepersoner tog fasta på att området hälsa är prioriterat i Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2024-2029. Rådet bedömde att insatsen dietist skulle göra stor skillnad för de boende. Rådets engagemang bidrog till att förvaltningarna i sina verksamhetsplaner för 2024 planerar för inrättande av dietiststöd.
2023
Digital fixartjänst för personer med funktionsnedsättning – oavsett ålder
I flera stadsdelar har inrättats så kallad digital fixartjänst. Den riktar sig till pensionärer som erbjuds personligt stöd att klara av till exempel uppkoppling mot wifi, hur man letar efter uppgifter på nätet eller hur man ringer till barnen med videosamtal. Tjänsten kan nog se lite olika ut i olika stadsdelar.
På Östermalm har man – efter förslag från funktionshindersrådet – utökat tjänsten att även gälla för alla personer med funktionsnedsättning, utan åldersbegränsning. Inte heller behövs intyg om funktionsnedsättningen. Vi tycker det är en bra utökning av den digitala fixartjänsten, som mycket väl kan tas med i arbetet med verksamhetsplanen i övriga stadsdelar.